Verbeteringen in het stapelen

magazijn stellingen

Iedereen kent wel het bekende spelletje op een oude telefoon of computer: tetris. Zo netjes en goed mogelijk die blokjes op elkaar stapelen om zo ruimte te besparen. Nu is dat natuurlijk totaal niet nuttig in het echte leven. Echter ruimte besparen door goed te stapelen is wel degelijk iets wat nut heeft. Zeker in een magazijn met veel verschillende producten is het stapelen zonder ruimte te verliezen van enorm belang. Magazijnstellingen zorgen ervoor dat producten effectief worden opgeslagen en niet onnodig veel ruimte innemen. Vooral voor producten die niet de ideale kubusvorm hebben is het belangrijk dat die goed geordend worden want daar valt de meeste ruimte te winnen.

Voor ieder wat wils

Stapelen in tetris is nog best overzichtelijk. Het zijn allemaal blokjes, vierkantjes die perfect op elkaar passen en alleen gedraaid hoeven worden om goed aan te sluiten. Maar we herinneren ons allemaal wel de bouwhoek van de kleuterschool met de blokken waar soms ook schuine blokken tussen zaten. Dat werkte natuurlijk voor geen meter, die blokken konden alleen bovenop geplaatst worden. Zo is dat soms ook met producten die een onmogelijke vorm hebben. Die kunnen alleen als laatste helemaal bovenop. Maar er is natuurlijk een limiet aan de hoeveelheid plaatsen ‘bovenop’. Dit laat wel zien dat er andere oplossingen nodig zijn.

Een vierkant voor een onmogelijke vorm

Stel u een voor, alle onmogelijke vormen worden geplaatst op een vierkant, een uiterst handige vorm. Het vierkant waar het over gaat is natuurlijk de pallet. Op deze manier kunnen ze toch makkelijk worden opgeslagen en kan er horizontaal tetrix mee gespeeld worden. Maar wanneer alle producten zijn verplaatst of verkocht blijven de vierkanten over, stapels pallets die nog hartstikke goed bruikbaar zijn. Die moeten op hun beurt natuurlijk ook goed worden opgeslagen. Het nadeel van pallets is dat ze vrij zwaar zijn dus hebben ze speciale opslagruimte nodig en hiervoor zijn palletstellingen de oplossing.