Wat is kunststof?

mooie-hottub

Kunststof is een bekend begrip in de huidige wereld. Zeker in de transport- en opslagmiddelen wereld zijn alle producten vooral gemaakt van kunststof. Kunststof is geen natuurlijke stof, dit betekent dat het een synthetisch materiaal is. Het wordt ontwikkeld in een chemisch proces en bestaat als sinds 1830. Pas 100 jaar later werd kunststof verder onderzocht. De huidige vorm van kunststof heet Bakeliet. Het wordt gemaakt door aardolie. Zodra de aardolie uit de grond wordt gepompt wordt deze gescheiden in verschillende delen. Een van deze delen vormt de grondstof voor kunststof. Er worden hier veel producten van gemaakt zoals kunststof hottub.

Welke soorten kunststof zijn er?

Er zijn drie vormen van kunststof: elastomeren, thermoharders en thermoplasten. Elastomeren zijn soort kunststof met een grote elasticiteit, soms zelfs 100%. Dit betekent dat als er gewicht wordt gezet op de elastomeer, deze zijn vorm blijft behouden als het gewicht weer verdwijnt. Thermoharders worden ook wel duroplasten genoemd. Thermoharders zijn vormen van kunststof die stevig en hard blijven. Voorbeelden hiervan zijn surfplanken of tennisrackets. Thermoplast is een vorm van kunststof die smelt bij verhitting. Deze bestaan uit polypropyleen en polyethyleen. Doordat de thermoplasten smelten kan het kunststof in allerlei vormen worden gegoten. Bijvoorbeeld opbergbakken of pallets. Kies altijd voor de juiste hottub kachel!

Kunststof in het milieu

Bij het produceren van kunststof komen veel broeikasgassen vrij, doordat het wordt geproduceerd uit aardolie. Kunststof wat niet langer gebruikt wordt vormt vaak een probleem, want doordat deze producten vaak eenmalig bruikbaar zijn geven ze veel afval. Kunststoffen zijn wel uitermate geschikt om te recyclen. Zo kunnen ze namelijk secundair gebruikt worden. Het nadeel hiervan is wel dat de kwaliteit vaak beperkt is. Verder is niet alle kunststof herbruikbaar of goed te scheiden. Ook kan de chemische samenstelling van elastomeren bijvoorbeeld een probleem zijn. Ondanks dat de recycling van kunststoffen nog niet optimaal is komen er wel steeds meer positieve ontwikkelingen.