Lasersnijvermogen versus materiaal
Als je kijkt naar de maximale snijdikte van een laser, moet je met name twee factoren analyseren: laservermogen en materiaal. Een laser met het ene wattage kan niet zo dik materiaal doorsnijden als een laser bij een ander. Evenzo kan dezelfde laser niet door dezelfde dikte koolstofstaal snijden als aluminium. Bij rvs lasersnijden zijn de lasers meestal 3000 tot en met 6000 wattage. Lasers van 6000 wattage zijn het meeste geschikt voor dikke of sterke materialen, maar in normale gevallen zijn de lasers met minder wattage prima ermee te werken. Het is ook de moeite waard om de snelheid te overwegen. Lasers met een hogere snijkracht kunnen grotere diktes aan, maar ze kunnen ook kleinere diktes in minder tijd doorsnijden. Evenzo kan een laser sneller door zwakkere materialen snijden dan sterkere. Dit kan soms waardevol zijn voor het gebruik van een laser met een hoog wattage, zelfs als u niet met een bijzonder dik of sterk metaal te maken hebt.
De sterkte van de materialen
§ Koolstofstaal: Grote hoeveelheden koolstof geven een metaal een extra laag sterkte.
§ Zacht staal: Omdat het een lager koolstofgehalte heeft dan koolstofstaal, blijkt zacht staal gemakkelijker te snijden.
§ Roestvrij staal: De aanwezigheid van chroom gaat roest tegen en maakt het materiaal vaak minder vervormbaar en dus moeilijker te snijden. Het heeft echter niet hetzelfde effect als koolstof.
§ Aluminium: Aluminium is typisch een heel vervormbaar materiaal, zoals iedereen die ervaring heeft met aluminiumfolie weet. Het blijkt zelden een groot probleem voor lasers.§ Niet-metalen materialen: Materialen zoals hout, plastic en keramiek staan, die veel minder sterk zijn dan metaal.