Het gebruik van wielladers/shovels

De wiellader die ook wel shovel genoemd wordt, is een van e meest gebruikte machines in verschillende sectoren in Nederland. Zowel in de grond-weg en waterbouw en de agrarische sector wordt de machine veel gebruikt. Investeren in deze machine is dan ook een van de eerste dingen die vele beginnende bedrijven in deze sector doen. Maar ook voor individuele investeerders is de wiellader een goede kans. In dit artikel bespreken we het gebruik van wielladers en shovels.

Grond verzetten

Vanuit oudsher is de shovel vooral ontworpen voor het verzetten van grote hoeveelheden grond. Maar in de realiteit is de machine op veel meer manieren bruikbaar. Het is namelijk zo dat de machine een hefarm heeft die ook geschikt is voor verscheidene andere opzetstukken. Graafbakken, puinbakken en verscheidene grijpers kunnen aan de hefarm vastgezet worden. Je zou in principe zelfs een grote bezem kunnen plaatsen. Ook kan een wiellader/shovel gebruikt worden op onherbergzaam terrein en bouwterreinen door de grote en brede wielen.

Alleskunner

Zoals we al aangaven wordt een shovel van oudsher gebruikt voor het verzetten van grote stukken grond maar is hij in werkelijkheid veel dynamischer inzetbaar. De wiellader wordt ingezet bijvoorbeeld in stallen, bij mechanisch bestraten en in de landbouw in het algemeen. Doordat shovels een knikbesturing hebben zijn de wagens extreem wendbaar. Ook zijn de machines niet zo breed waardoor ze op relatief smal terrein kunnen manoeuvreren. Houdt er wel rekening mee dat een wiellader maar slechts tot zekere diepte. Voor echt diep graafwerk is een dieplepel nodig.

Verschillen met andere machines

Het komt nog weleens voor dat bulldozers en wielladers door elkaar worden gehaald. Maar het grote verschil is dat een shovel een beweegbaar blad heeft. Op deze manier kunnen ladingen ook opgetild worden. Bij bulldozers kan dit niet.

Kopen en verhuren

Het is niet alleen interessant voor bedrijven om wielladers te kopen en deze voor eigen werkzaamheden in te zetten. Slimme investeerders schaffen ook wielladers aan en verhuren deze voor projectmatig en particulier gebruik. Vaak worden dergelijke machines maar tijdelijk ingezet voor projecten en veel kleine bedrijven of bijvoorbeeld particulieren die een verbouwing doen hebben natuurlijk geen behoefte om zo’n machine permanent aan te schaffen. Het is dan ook heel goed mogelijk om deze machines met flinke winst te verhuren en op deze manier gemakkelijk veel inkomen te genereren. Je kunt de machines ook ombouwen en voor zeer specialistische doeleinden verhuren aangezien je dan minder concurrentie hebt. Je kunt dus een shovel kopen en deze jarenlang uitverhuren.