Efficiëntere zonnepanelen op je sedumdak

6 groendak

Een sedumdak met zonnepanelen kan je extra veel rendement opleveren. Een sedumdak is een groendak met daarop vetplantjes en mossen. Dit geeft het dak een leuk groen uiterlijk. Maar het zorgt er ook voor dat er een lagere temperatuur is op het dak. Bij een lagere temperatuur werken de cellen in zonnepanelen beter waardoor het zonlicht efficiënt kan worden omgezet in elektriciteit. Zonnepanelen kunnen het beste richting het zuiden staan, omdat ze dan bijna heel de dag zonlicht kunnen opvangen. Hierdoor krijg je wel schaduwen op je sedumdak, hier moet je rekening mee houden bij het kiezen van de planten.

Geluidsisolatie

Sommige mensen houden er van en vallen er heerlijk bij in slaap, andere mensen hebben er een gruwelijke hekel aan en liggen een halve nacht wakker. Het geluid van regen op het dak, zeker ’s avonds wanneer je in slaap probeert te vallen. Als het geluid van regen al erg is, beeld je dan het geluid van hagel eens in, of die vogels die precies op jouw dak moeten landen en rondscharrelen. Wist je dat een groendak hierbij ook kan helpen? Door de vegetatie en de voedingsbodem worden de geluiden gedempt. Super fijn als je deze geluiden minder fijn vindt.

Insecten uitnodigen op je dak

Over de vegetatie en de voedingsbodem van het sedumdak gesproken. Wist je dat dit een uitstekende plek is voor insecten? Insecten doen vele goede dingen voor je tuin. Zo ruimen bacteriën gevallen bladeren op, de stukjes blad dienen weer als voedingsstof voor de vetplanten die op het dak staan. Ook helpen bacteriën met het afbreken van stikstof in mest, waardoor planten de voedingsstoffen op kunnen nemen. Wanneer vetplanten bloeien trekken ze bijen aan. Bijen zijn belangrijk omdat ze planten bestuiven. Vooral wilde planten en gewassen hebben bestuiving nodig om te groeien, bijen zijn dus belangrijk voor de natuur en de landbouw. Het aantrekken van insecten vergroot de biodiversiteit in je tuin.