Wat is een goede stadsfiets voor heren?

Is je stadsfiets aan vervanging toe en ben je van plan een nieuwe te kopen? Dan heb je oneindig veel keuzemogelijkheden. Fietsen zijn er in alle mogelijke uitvoeringen, modellen en prijskaartjes en dat maakt de keuze van de juiste stadsfiets er niet makkelijker af. Maar zo is er altijd wel een fiets die bij je past. Maar waar moet je op letten als je een goede stadsfiets voor heren wilt kiezen?

Fiets voor dagelijks gebruik

Een stadsfiets of citybike is een comfortabele fiets, vooral geschikt voor dagelijks gebruik, zoals woon-werkverkeer, om naar en van school te rijden en- of om boodschappen mee te doen. Het grootste verschil met de meeste andere soorten fietsen is hun bandenprofiel. Banden van stadsfietsen hebben namelijk een minder uitgesproken profiel, zijn meestal smaller dan de banden van mountainbikes, maar breder dan racefietsen. De banden van een stadsfiets moeten zich op alle terreinen makkelijk kunnen bewegen, kies dus voor de sterkste soorten rubber.

Een goede stadsfiets is stevig

Stadsfietsen krijgen heel wat te verduren en moeten zeker tegen een stootje kunnen. Ze zijn stevig en uit het juiste materiaal vervaardigd. Steeds meer stadsfietsen zijn gelaakt van vederlichte materialen. In tegenstelling met vroeger wordt nu vooral aluminium gekozen als materiaal voor stadsfietsen.

Ook fietsaccessoires zijn belangrijk

Precies zoals alle andere soorten fietsen is een goede verlichting voor stadsfietsen onmisbaar. Je hebt daarvoor de keuze tussen fietsverlichting op een dynamo of voor lampen die werken op batterijen of een accu. De meeste stadsfietsen zijn uitgerust met acht versnellingen. Meer heb je er in de stad niet nodig omdat je weinig of geen hoogteverschillen hoeft te  kunnen overwinnen.

Meerdere soorten stadsfietsen

Naast een stadsfietsen heren zijn die er even goed voor dames. Vandaag de dag zijn er zelfs uniseks stadsfietsen beschikbaar. Een stadsfiets voor heren beschikt over een horizontale stang in het midden. Die ontbreekt bij dames stadsfietsen. Uniseks stadsfietsen zijn ook met zo'n stang uitgerust. Die bevindt zich meestal wat lager, zodat ook dames er makkelijk op kunnen stappen. Uniseks fietsen hebben meestal een extra lage instap met een gemiddelde framemaat van 54 centimeter. Zadels voor dames stadsfietsen zijn doorgaans wat breder dan voor herenfietsen. Uniseks stadsfietsen zijn vooral populair bij post- en pakjesbezorgers en bij oudere fietsfanaten.

De voordelen van een stadsfiets

Stadsfietsen zorgen voor enkele voordelen. Een stadsfiets:

  • Zorgt voor een comfortabele zithouding.
  • Vragen weinig of geen onderhoud.
  • Zijn uitgerust met een opvallend sterk frame.
  • Kunnen makkelijk uitgerust worden met allerlei accessoires.