Wat zijn glasvezelversterkte kunststoffen?

Glasvezelversterkte kunststoffen, ook bekend als FRP’s, zijn een type composietmateriaal. Zij bestaan uit een polymeermatrix (gewoonlijk een hars) die is versterkt met vezels (gewoonlijk glas). Alformet is hier ook gespecialiseerd in. Hieronder vertellen wij er meer over:

Waar wordt het voor gebruikt?

FRP’s worden gebruikt in een grote verscheidenheid van toepassingen, van vliegtuigen en auto-onderdelen tot boten en gebouwen. Ze hebben veel voordelen ten opzichte van traditionele materialen zoals metalen: ze zijn lichter, sterker, duurzamer en beter bestand tegen corrosie.

Typen

Er zijn twee hoofdtypen FRP: thermohardende en thermoplastische. Thermohardende FRP’s worden gemaakt door de hars bij hoge temperaturen uit te harden; thermoplastische FRP’s kunnen bij hoge temperaturen worden gevormd en een nieuwe vorm krijgen.

FRP’s worden gewoonlijk gemaakt door een van de twee volgende methoden:

1. Met de hand opleggen

Dit is de meest gebruikte methode voor kleine of complexe onderdelen. De vezel en de hars worden met de hand in een mal gelegd, die vervolgens in een oven wordt geplaatst om de hars uit te harden.

2. Pultrusie

Deze methode wordt gebruikt voor lange, rechte onderdelen zoals balken en kolommen. De vezel en het hars worden door een matrijs getrokken, die het onderdeel vorm geeft terwijl het hars uithardt.

Voordelen FRP’s

FRP’s hebben veel voordelen ten opzichte van traditionele materialen:

  • Ze zijn lichter: FRP’s wegen doorgaans 30-60% minder dan metalen zoals staal.
  • Ze zijn sterker: FRP’s kunnen een sterkte-gewicht verhouding hebben die tot vier keer die van staal kan oplopen.
  • Ze zijn duurzamer: FRP’s zijn bestand tegen corrosie en vermoeiing, en ze roesten niet zoals metalen.
  • Ze zijn beter bestand tegen chemicaliën: FRP’s zijn bestand tegen de meeste zuren, alkaliën en zouten.
  • Zij hebben goede elektrische en thermische isolatie-eigenschappen.
  • Zij kunnen in complexe vormen worden gegoten.

Nadelen van FRP

De voornaamste nadelen van FRP’s zijn hun hoge initiële kosten en hun gevoeligheid voor UV-licht (ze kunnen broos worden en na verloop van tijd barsten als ze aan te veel zonlicht worden blootgesteld). Zij hebben echter vele voordelen die hen het overwegen waard maken voor uw volgend project!

Bron: alformet.com