De dagwaarde van een motor bepalen

Motor verkopen

Wanneer je jouw motor wilt verkopen, is het van belang om de dagwaarde motor te bepalen. De dagwaarde is namelijk niet hetzelfde als de cataloguswaarde. De cataloguswaarde is de prijs die je nieuw voor de motor zou hebben betaald. Na een aantal jaar gebruik verslijt een motor natuurlijk wat en dus gaat ook de waarde omlaag. De indicatie hangt van onder andere de leeftijd en kilometerstand af. Over het algemeen is de dagwaarde dus lager dan de cataloguswaarde. Dit is overigens niet altijd zo; antieke voertuigen en gelimiteerde edities worden vaak naarmate de jaren vorderen meer waard, vooral als er (vrijwel) niet in gereden is.

Wil je van jouw motor af?

Wanneer je van jouw motor af wilt, kun je hem door verschillende sites laten inkopen. Een motor inkopen gaat makkelijk in zijn werk: jij voert het kenteken van jouw motor in en de site berekent de dagwaarde die het wilt geven, of het helpt in de verkoop van jouw motor. Ga je met het genoemde bod akkoord? Gefeliciteerd, je hebt jouw motor verkocht, zonder allerlei proefritten en afspraken met mensen die de motor willen bezichtigen. Daarnaast heb je ook direct een indicatie van de waarde van jouw motor of auto en hoef je dus niet zelf onderzoek te doen.

Een “nieuwe” tweedehands motor kopen?

Ben jij opzoek naar een tweedehands motor? Er zijn dan een aantal dingen waar je goed op moet letten. Ten eerste check je natuurlijk het uiterlijk van de motor. Schade aan de buitenkant kan betekenen dat er ook interne schade is. Daarnaast wordt het altijd aangeraden om de tank te controleren. Roest is namelijk een slecht teken. Ook is de koppeling belangrijk om te checken: doorslippen bij het optrekken kan betekenen dat er een oudere koppeling in zit. Let daarnaast ook goed op de vering. Dit doe je onder anderen door aan de voorvork en schokdempers te voelen: een olieachtig gevoel betekent vaak dat er een keerring lek is.